MENU

Image Map

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Let's Cook! - Rozgrzewające curry z soczewicy z kotlecikami sojowymi.



Dziś pokażę wam prosty sposób na ugotowanie rozgrzewającego curry z soczewicy podanego razem z kotlecikami sojowymi.
Jest to danie wegetariańskie więc idealne jest na bezmięsne i postne dni :)
Standardowa porcja dostarcza nam wiele błonnika i jest w stanie nasycić nawet największego głodomora, a każdy kto jej spróbuje zakocha się w tej potrawie od pierwszego wrażenia :)

SKŁADNIKI na curry na około 5-6 porcji:

1,5 szklanki soczewicy zielonej
1,5 szklanki soczewicy czerwonej
2 małe cebule
500ml bulionu warzywnego
(pietruszka+marchew+por+cebulka+odrobinę przyprawy uniwersalnej)
2 puszki pomidorów całych (lub świeże+2 łyżeczki przecieru)
3 łyżeczki musztardy francuskiej lub meksykańskiej
około pół opakowania przyprawy curry
łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka lnu mielonego
1-2 papryczki jalapeno

oraz:

oliwa
papryka ostra
czosnek granulowany
sól

pietruszka lub koperek do dekoracji

Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu. Jeśli planujesz przygotować również kotleciki sojowe zamiast 750 ml przygotuj około litr bulionu i do kotlecików odlej 250 ml :)

Obie soczewice płuczemy na sicie. Soczewicę zieloną zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na około 30 minut. Na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy cebulkę pokrojoną w krążki. 
W dużym duszniku grzejemy wcześniej przygotowany, przecedzony bulion (warzywa przydadzą się potem!) do którego wsypujemy czerwoną soczewicę oraz dodajemy zieloną soczewicę razem z wodą w której się moczyła. Pozwól aby całość "pyrkała" na małym ogniu :)
Dodajemy curry, posiekaną paprykę jalapeno i pomidory. Dodajemy cebulkę wraz z tłuszczykiem z patelni. Warzywa z bulionu kroimy w słupki i dodajemy do dusznika.
Na tym etapie przykrywamy całość na 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie dodajemy gałkę muszkatołową, musztardę, czosnek granulowany. Ogólnie rzecz biorąc nadajemy naszej potrawie smaku :)
Zagęszczamy całość lnem mielonym tak, aby nasze curry osiągnęło dosyć gęstą konsystencję.

SKŁADNIKI na kotleciki sojowe:

1 opakowanie kotlecików sojowych
250 ml bulionu warzywnego
4-5 łyżeczek czarnego sezamu
bułka tarta lub mąka
tłuszcz do smażenia

Kotleciki zalewamy gorącym czystym bulionem na około 10-15 minut
(w zależności od producenta czas moczenia może się różnić, dlatego warto zajrzeć co jest na odwrocie opakowania)
Kotlety odcedzamy, lekko odsączamy z nadmiaru bulionu uważając przy tym aby ich nie pokruszyć.
Mieszamy sezam z bułką tartą i w tej panierce obtaczamy nasze kotleciki.
Smażymy w dosyć dużej ilości mocno rozgrzanej oliwy ponieważ kotleciki sojowe lubią "pić" tłuszcz.


Całość najlepiej podawać w bulionówce lub miseczce, na wierzchu układamy kotleciki. Wierzch możemy posypać pietruszką lub koperkiem. Wersję bez kotlecików podajemy z tartym żółtym serem i grzankami :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz