Witajcie moi drodzy! Dziś kolejny post z serii "Let's Cook!".
Na dziś pragnę zaserwować Wam przepis na grillowaną pierś z kurczaka podaną na sałatce warzywnej z sosem tysiąca wysp oraz bagietką czosnkową.
Spokojnie możecie wziąć ją ze sobą na majówkę lub zaserwować jako przystawkę do grilla.
Przepis na około 4 porcje. Zapraszam!
Spokojnie możecie wziąć ją ze sobą na majówkę lub zaserwować jako przystawkę do grilla.
Przepis na około 4 porcje. Zapraszam!
SKŁADNIKI na sałatkę:
dwie duże oczyszczone piersi z kurczaka
1 marynowana papryczka jalapeno
500 gram mieszanki sałat (sałata lodowa, rukola, marchew krojona w słupki)
15 oliwek zielonych
1 pomidor (lub około 5 pomidorków koktajlowych)
2 ząbki czosnku
250 gram sera mozzarella
oraz:
oliwa z oliwek
czarny sezam
curry
sok z cytryny
Wszystkie warzywa starannie myjemy, osuszamy na ręcznikach papierowych.
To samo robimy z mięsem (osuszenie mięsa jest szczególnie istotne aby później łatwo się grillowało i nie przywierało) Mięso kroimy w paski o szerokości około 4 cm, marynujemy w oliwie z oliwek, posiekanej papryczce jalapeno, curry, dwóch łyżeczkach soku z cytryny i odrobinie soli.
To samo robimy z mięsem (osuszenie mięsa jest szczególnie istotne aby później łatwo się grillowało i nie przywierało) Mięso kroimy w paski o szerokości około 4 cm, marynujemy w oliwie z oliwek, posiekanej papryczce jalapeno, curry, dwóch łyżeczkach soku z cytryny i odrobinie soli.
Przechodzimy do grillowania naszych piersi. Przed smażeniem mięsa, obtaczamy je w czarnym sezamie. Rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy mięso na patelni, ścinamy białko po każdej stronie po około 30 sekund a potem grillujemy już po około 6 minut z góry i 6 z dołu. Pierś powinna być soczysta i miękka.
Jeśli nie mamy mieszanki sałatkowej a jedynie sałatę lodową, rwiemy ją na kawałki dodajemy marchew pokrojoną w słupki, dodajemy rukolę. Całość przesypujemy do miski.
Polewamy naszą sałatkę mieszanką oliwy, soli i zmielonego czosnku
Polewamy naszą sałatkę mieszanką oliwy, soli i zmielonego czosnku
SKŁADNIKI na sos 1000 wysp:
majonez
pikantny keczup
ocet winny lub sok z cytryny
drobny cukier
sól
Mieszamy składniki w proporcjach: cztery łyżki majonezu na dwie łyżki keczupu i jedną łyżeczkę octu. Doprawiamy pieprzem i cukrem wedle uznania :)
Na talerzach układamy po dwie garście sałaty, polewamy dwoma łyżkami sosu, na wierzch układamy piersi z kurczaka, dekorujemy oliwkami, pomidorkami, tartą mozzarellą, czarnym sezamem i łyżeczką sosu posypujemy pieprzem.
Obok podajemy pokrojoną, grillowaną, polaną oliwą z oliwek bagietkę czosnkową :)
Smacznego!
Muszę się zaopatrzyć w patelnie grillową ! Pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńOstatnio widziałam takie patelnie w biedronce, pewnie u Was też są takie dyskonty które oferują "wszystko i nic" i to za grosze! :)
Usuń