MENU

Image Map

środa, 28 maja 2014

Soczyste orzeźwienie- owocowa, bezalkoholowa sangria na tysiąc sposobów.



Hej! Dziś przychodzę do Was z nową kolejną inspiracją. Tym razem coś dla ciała i zdrowia. Na upalne dni polecam Wam wprowadzić w swoje życie pewnego rodzaju rytuał.
Jak każdy wie, woda jest nam niezbędna do życia, szczególnie latem, kiedy pocimy się więcej, a co za tym idzie- odwadniamy się szybciej. Ja zaczęłam już walkę z odwodnieniem, ale niestety nie lubię wody... nie lubię jej pić... bo nie ma smaku!
Istnieją oczywiście wody smakowe które kuszą smakiem i zapachem ale kiedy zerkniemy na tylną etykietkę mina nam rzednie gdy widzimy, że w składzie jest sama chemia.
Ja polecam Wam kilka sposobów na sporządzenie swojej własnej wody smakowej która nie tylko świetnie orzeźwia ale i oczyszcza nasz organizm!


Sangria borówka+cytryna+mięta

Borówki amerykańskie myjemy, czyścimy z szypułek, wrzucamy do dzbanka. Cytrynę parzymy we wrzątku, kilka razy wałkujemy o blat alby zwiększyć ilość soku, kroimy na plasterki. Dodajemy listki świeżej mięty i zalewamy wodą. Możemy użyć wody z dzbanka flitującego, wody mineralnej, źródlanej lub przegotowanej. Zostawiamy na noc w lodówce.


Borówka amerykańska- zwana często błękitnym skarbem. Obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom nowotworowym oraz spowalnia procesy starzenia się skóry i organizmu.Zawierają wapń, fosfor, potas. Zapobiega chorobom na tle nerwowym. Zwalcza cholesterol.

Cytryna- Znana ze swojej wysokiej zawartości witaminy C ale także witamin B1, B6, B9 oraz potasu i wapnia. Wspomaga pracę układu pokarmowego, wspiera odporność, działa moczopędnie, oczyszczająco, likwiduje zgagę.

Mięta- Wzmaga trawienie, powstrzymuje rozwój bakterii. Uspokaja, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie przeciwbólowe.

Sangria ogórkowa


Ogórek myjemy, kroimy w plastry, wrzucamy do dzbanka, dodajemy plastry umytej i sparzonej cytryny. Dodajemy listki mięty. Możemy użyć wody z dzbanka flitującego, wody mineralnej, źródlanej lub przegotowanej. Zostawiamy na noc w lodówce.


Ogórek zielony- Spożywany wraz ze skórką okazuje się bombą bogatą w składniki odżywcze. Znajdziemy w nim niewielkie ilości witamin, np. C, K i witamin z grupy B. Są źródłem potasu, magnezu, miedzi i manganu. Jest oczyszczający i mocno moczopędny co działa korzystnie na nerki.


Cytryna- Znana ze swojej wysokiej zawartości witaminy C ale także witamin B1, B6, B9 oraz potasu i wapnia. Wspomaga pracę układu pokarmowego, wspiera odporność, działa moczopędnie, oczyszczająco, likwiduje zgagę.

Mięta- Wzmaga trawienie, powstrzymuje rozwój bakterii. Uspokaja, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie przeciwbólowe.

Słodka truskawkowa sangria

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na ćwiartki. Cytrynę parzymy, nie obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy łyżkę miodu. Możemy użyć wody z dzbanka flitującego, wody mineralnej, źródlanej lub przegotowanej. Zostawiamy na noc w lodówce.

Truskawki- Niesamowicie bogate w witaminę C. Zawierają dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Zawartość kwasu elagowego chroni przed nowotworami. Dzięki właściwościom moczopędnym mogą być polecane osobom cierpiącym na choroby nerek 

Miód- Działa przeciwbiegunkowo, leczy wrzody żołądka. Uspokaja, działa nasennie. Poprawia wygląd skóry. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprawia działanie szarych komórek. Jest dobry na przeziębienie, kłopoty z gardłem.

Cytryna- Znana ze swojej wysokiej zawartości witaminy C ale także witamin B1, B6, B9 oraz potasu i wapnia. Wspomaga pracę układu pokarmowego, wspiera odporność, działa moczopędnie, oczyszczająco, likwiduje zgagę.

Strawberry, mango tango

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, 5-6 truskawek kroimy na ćwiartki a resztę blendujemy i przecieramy przez sito. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Mieszamy całość w dzbanku z sokiem z połowy cytryny.  Możemy użyć wody z dzbanka flitującego, wody mineralnej, źródlanej lub przegotowanej. Zostawiamy na noc w lodówce.

Truskawki- Niesamowicie bogate w witaminę C. Zawierają dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Zawartość kwasu elagowego chroni przed nowotworami. Dzięki właściwościom moczopędnym mogą być polecane osobom cierpiącym na choroby nerek  

Cytryna- Znana ze swojej wysokiej zawartości witaminy C ale także witamin B1, B6, B9 oraz potasu i wapnia. Wspomaga pracę układu pokarmowego, wspiera odporność, działa moczopędnie, oczyszczająco, likwiduje zgagę.

Mango- Pod jego grubą skórką kryje się naprawdę wiele witamin i mikroelementów. Między innymi witaminy: C, B1, B2, PP, potas, wapń, sód i żelazo. Polecany osobom które borykają się ze suchością skóry, łamliwością  paznokci i włosów. Mango zapobiega również chorobom nowotworowym.

To tylko niewielka część napojów które możecie wyczarować w swojej kuchni. Wystarczy dodać napar z herbatki smakowej lub kilka kostek lodu... Możecie dodać jadalne kwiaty, maliny, lawendę, rozmaryn lub kulki arbuzowe... Wszystko zależy od Was!

Wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony www.pinterest.com

Na zdrowie!

1 komentarz: